Bruksizm; genelde uyku esnasında çene hareketlerinin gösterdiği davranışlardır. Halk arasında yaygın bir şeklide diş gıcırdatma veya diş sıkma olarak adlandırılmaktadır. Ortodontik diş dizilimi bozuklukları, stres, anksiyete, astım ve kas problemleri ile birlikte görülen çene rahatsızlığıdır.

Bruksizm şikayeti olan hastalarda aşırı hassasiyet, dişlerde kırılma, baş boyun bölgesinde yoğun ağrı, dişlerde sallanma, dişlerde aşınma ve ağız açıklığında kısıtlanma gibi rahatsızlıklarla karşılaşılabilir. Bruksizm sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlıkların önüne geçmek için bireye özel olarak plaklar hazırlanır. Plakların yanı sıra çene kaslarına uygulanacak olan botoks yine bu rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Tedavi süreci nasıldır?

Kişiye özel kaşıklarla hastadan alınan ölçülere uygun plaklar o gün içerisinde yapılıp hastaya teslim edilir. Buna ek olarak çene kaslarına uygulanan botoks aracılığıyla kombine bir tedavi yapılmış olur.

Bruksizm kendiliğinden geçer mi?

Bruksizm sebepleri arasında ortodontik dizilim bozuklukları, uyku bozuklukları ve stres gibi rahatsızlıklar olduğundan dolayı kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.

Plak ömrü ne kadardır?

Hastanın çene kuvvetleri ve oral hijyenine göre kullanılan plağın ömrü değişkenlik göstermektedir.

Plak kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

Plak takılmadan önce diş yüzeyleri temiz olması ve plak iç yüzeyinin temiz olması son derece önemlidir. Plak hasta ağzında iken, yiyecek ve sıcak içecekler tüketilmemelidir.

Plaklarımı günde kaç saat takmalıyım?

Özellikle uyku halindeyken takılmakla beraber günlük yaşantıda da kullanılabilir.