Ortodonti nedir,neyi amaçlar?
Ortodonti , dişlerdeki çapraşıklıkları teşhis ve tedavi etmeyi amaçlayan bir tıp dalıdır. Bu amaç için tel-braket sistemlerim ve apareyler kullanılabilir. Uygulanacak tedaviye hastanın yaşı ve ağız içi durumuna göre karar verilir;tedavi planı hastaya özel düzenlenir.
Ortodontik tedavi sonrasında dişlerde iyi bir fonksiyon ve estetik elde etmek amaçlanır.
Asıl amaç daimi dişleri tedavi etmektir. Süt dişlenme döneminde çocuklarda fizyolojik olarak diastemalar(dişler arası boşluk),çapraşıklıklar vb bozukluklar görülebilir. Bunların bir kısmı fizyolojiktir,daimi dişlenme sürecinde düzelebilir. Düzelmesi mümkün olmayan durumlarda ortodontik tedavi gereklidir. Çocuklarda ilk süt dişinin sürmesiyle (genelde 6.ayda alt çenede ilk dişler sürer) diş hekimi muayenesine başlanmalı ve 6 ayda bir düzenli kontroller yapılmalıdır. Düzenli muayeneler sayesinde herhangi bir bozukluk ve hastalık durumunda erken teşhisle tedavi çok daha kolaylaşır.
Ortodontik tedavi ne zaman uygulanır?
Süt dişleri ağızda ve sağlıklıyken genelde ortodontik tedavi uygulanmaz. ANCAK süt dişi kaybı olduğu durumlarda mevcut ağız durumuna göre çocuklara YER TUTUCU uygulaması yapmak gerekir;çünkü süt dişleri aslında gelecek daimi dişlere yer tutarlar ve zamanından erken süt dişi kayıplarında daimi dişlerin düzeni riske girer. Bu durumlarda yer tutucu non invaziv(girişimsiz,acısız),basit ve çok etkili
bir tedavi yöntemidir.
ANCAK,süt dişi kaybı gibi bir durum söz konusu değilse ve dişler normal zamanlarında düştüyse ilk ortodonti muayenesi daimi dişlerin sürmesiyle beraber yapılabilir.
Ortodontik tedavi süreci nasıl ilerler?
Ortodontik tedaviye karar verdikten sonra öncesinde hasta tedaviyi nasıl istediğine karar vermelidir.
Tedavi için tel-braket sistemleri ya da şeffaf plaklar kullanılabilir. (ANCAK şeffaf plaklar her hastada kullanılamaz.)
Tedavi yöntemi hastaya göre belirlenir.
Tel-braket sistemlerinin kullanıldığı durumlarda öncelikle:
- Hastanın gerekli tüm tedavileri(dolgu,kanal tedavisi,diş taşı tedavisi vb) tamamlanır. Ortodonti tamamiyle temizlenmiş ağızlara uygulanabilir.
- Hastanın tedavi edilecek dişleri asitlenir ve bondlanır(gerekli kimyasallarla hazırlanır ve yapıştırıcısı sürülür).
- Dental kompozitlerle(dolgu materyali) bareketler dişlere tutturulur ve ışıkla polimerize ederek(dondurarak) sağlamlaştırılır.
- Sonrasında braketler birbirine tella bağlanır,etraflarından lastik geçirilir ve seans tamamlanır.
- Genelde seanslar ayda bir tekrarlanır.
Şeffaf plaklarla tedavi durumlarında: - Hastadan ölçü alınır. (yumuşak bir ölçü materyali
- Aldığımız ölçüye göre laboratuvarda hastaya uygun bir plak yapılır.
- Plak hastaya uyumlanır ve hastayateslim edilir.
- Senanslar genelde ayda bir tekrarlanır.
Ortodontik tedavide önemli noktalar nelerdir?
- Ortodontik tedavide en ama en önemli nokta diş fırçalamadır. Hasta diş fırçasının yanında ara yüz fırçası,alkolsüz gargara gibi tamamlayıcılar kullanarak mükemmel bir ağız hijyenine sahip olmalıdır. Aksi durumlarda tel-braket sistemleri gıda tutulumunu artırarak çürüklere zemin oluşturur ve tedavi yarardan ziyade hastaya zarar verir.
- Önemli diğer bir nokta ise ısırmaya dikkat etmektir. Hasta tedavi sürecinde kesinlikle ısırma yapamaz. Yiyecekleri parçalayarak ağzına atmalıdır.
- Sert gıdalar(fındık vb) yasaktır.
- Asitli gıdalar yasaktır.
Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Tedavi süresi kesin değildir. Hasta hekiminin tüm tavsiye ve uyarılarına dikkat ettiği taktirde en kısa sürede en ideal tedavi sonucuna ulaşılır ancak dikkat edilmeyen her uyarı tedavinin süresini uzatır.
Ergenlik dönemi civarlarında başlayan tedaviler genelde büyümenin hızlı olması sebebiyle hızlı ilerler;yetişkinlerde ise büyüme tamamlandığı için tedavi süresi uzayabilir ANCAK tedavinin öncesinde kesin bir süre belirlemek hiçkimse için mümkün değildir.
Tedavi süresi kişiye özeldir.